Onze introductie

Over onze vereniging

Wikipedia Pagina c.v. de Tegensputters

C.v. de Tegensputters is een groep van enkele tientallen enthousiaste carnavalswagenbouwers uit het dorp Casteren (en omstreken). De leden zijn tussen de 15 en 19 jaar oud. De naam 'tegensputters' werd al jaren geleden voor het eerst gebruikt. Hoeveel jaar precies geleden is lastig te bepalen. Kijkende naar de naam 'Tegensputters' komen we op het volgende uit:


'C.v. de Tegensputters' werd voor het eerst gebruikt en bedacht door een groep jongeren uit Casteren, van veel verschillende leeftijden. Na een aantal jaar is die groep uiteengevallen, maar de naam bleef voortbestaan. De jongens van (destijds) groep 5 op de basisschool gingen echter verder onder diezelfde naam. ('we komen op stoom' 2010). Het jaar erna maakten ze een raket (we hebben een vliegende st(a)art - 2011). Na 2012, met 'we zien wel waar het schip strandt', was het tijd voor een uitbreiding. De jongens van 'de Smileys' (een schooljaar "lagere" leeftijdsgroep) sloten zich aan bij c.v. de Tegensputters. De dames van 'de Smileys' gingen eerst individueel verder maar in 2013 sloten óók zij ѐn de meiden van 'het Overschotje' zich bij de Tegenputters aan. Dat bracht het totale ledenaantal destijds op 21.

De 2 volgende jaren kon de groep nog niet in zijn volledige samenstelling functioneren, omdat de toenmalige groep 8 op de prinsenwagen stond (in 2013), onder leiding van Prins Nickske dun Urste. De jongens en meiden van de toenmalige groep 7 zouden in het eerste jaar de wagen bouwen en de optochten lopen (een (h)echte band - 2013). Het jaar erna (2014) zou groep 8 van dat jaar op de prinsenwagen staan, onder leiding van Prins Tuntje. De oudere leden van de groep zouden dat jaar met een Flinstonewagen aan de start van de optochten verschijnen (oergezellig - 2014). 'Er moet meer pit in' (2015), werd het thema voor het volgende jaar. De Tegensputters belandden dat jaar zelfs boven de Begaoiers (toen nog Powergutsen) in de regionale Kempenoptocht, in de categorie 'grote loopgroepen'.

In 2016 namen ze zelfstandig steeds meer taken van de ouders over. Dat resulteerde in een écht 'leerjaar'. De Tegensputters liepen zoals de voorgaande jaren de optocht in het Bollemeppersgat op zaterdag en de optocht in het Muggenziftersrijk op zondag. De Kempenoptocht ging dit jaar niet door, helaas... ('we smeren um' - 2016)

Dan komt het moment dat niet meer in de schuur "van Jan Castelijns" gebouwd kon worden. Ondanks dat de schuur al redelijk ontgroeid was, was dit balen. Op zoek naar een andere bouwschuur! Het liefst in Casteren, met wat meer ruimte. Maar wie zou daarbij helpen? Na lang zoeken bleek het onmogelijk om een geschikte plek in de bebouwde kom van Casteren te vinden. Maar gelukkig kon men dat jaar bij familie van Loenhout aan de Westelbeersedijk terecht in de koeienstal. In verband met de nog gebruikte strontputten kon op die locatie echter niet gelast worden. Maar dat was geen probleem. We besloten de wagen uit hout te vervaardigen. Met enige scepsis werd begonnen aan het project. Later werd dit jaar door Tegensputters als één van de mooiere jaren uit haar geschiedenis bestempeld. (terrasje pikken - 2017)


Omdat 'c.v. de Knallers' (in het verhaal hierboven de 'groep 6') uit elkaar leek te vallen hebben de Tegensputters hen geadopteerd. Veel Knallers voegden zich bij de groep, waardoor het aantal leden op een mooi aantal van 31 belandde. De groep kreeg nog éxtra versterking van een aantal buitendorpse leden. Ze zouden dat jaar voor het eerst een wagen bouwen. Een wagen kun je natuurlijk alleen bouwen als je daar ruimte voor hebt. Vol goede moed (maar licht wanhopig) gingen de Tegensputters opzoek naar een geschikte plek om te kunnen bouwen. Iedereen in Casteren bleek wederom erg behulpzaam en meedenkend, maar een goede plek was maar lastig te vinden. Uiteindelijk bleken Harrie en Anita Corstiaans de reddende engelen. Zij stelden een schuur ter beschikking die groot genoeg was om een wagen in te bouwen! Vol goede moed werd de schuur geprepareerd voor het komende bouwseizoen. Al snel bleek dat de geadopteerde leden nét zo enthousiast waren als de oudere leden. De Lollebollen sponsorden een auto-onderstel, Frans Habraken verzorgde de stroom en Flip en Lian van Rijthoven zorgden voor een plaats voor de laatste weken. Na maanden hard werken was de eerste wagen van de Tegensputters een feit. Zaterdag stond de optocht in het Bollemeppersgat (Casteren) op het programma. Zondag reden we Muggenziftersrijk (Bladel) voorbij, om deel te nemen aan de optocht in het Narrendonk (Reusel). Daar wonnen de Tegensputters de aanmoedigingsprijs. Ook maandag tijdens de kempenoptocht waren ze van de partij. Na de evaluatie bleek dat er nog een hoop verbeterpunten zijn voor het komende jaar. 

2019: Bloem(stuk)! Wat een geweldig jaar. We hebben enorme stappen gemaakt en dat is niet onopgemerkt gebleven. De jury wist ons werk te waarderen en dat resulteerde in mooie noteringen. Waar we nog het meest trots op waren als groep zijnde was misschien wel hetgeen wat een aantal fanatieke Mouwers ons vertelde. Ze zeiden dat wij een erg mooie groep hadden met prachtige ideeën een veel potentie. Kijk, daar worden we écht blij van! We hebben top-groep van enkel enthousiaste leden. Het is jammer dat we door omstandigheden niet meer bij Harrie en Anita Corstiaans kunnen bouwen, maar we laten ons niet kisten door een tegenslag. We zullen er alles aan doen om in 2020 op het strijdtoneel te verschijnen. 

2020: 11 jaar Tegensputters! Met het jubileumjaar in het vooruitzicht gaan we opzoek naar een bouwlocatie. Ook 't Zooike en de Feestbeesten (jongere groepen uit Casteren) zijn opzoek naar een bouwlocatie. Er wordt een werkgroep samengesteld met ouders, bouwers en een jeugdwerker. De gemeente is meewerkend en vanuit alle kanten wordt hulp aangeboden. De Feestbeesten en 't Zooike kunnen bij boer Harrie Wilborts aan de slag met het bouwen van een bouwschuur. Wij krijgen van een projectontwikkelaar toestemming om op een bouwplek naast dierenpensioen Excuus een bouwschuur te zetten. Deze locatie zou echter tijdelijk zijn. Dat is niet ideaal, maar we waren erg blij dat we in ieder geval voor 2020 zekerheid hadden. Een week later belt boer Johan van Rijthoven. Hij heeft voor ons een plek waar we voor de komende jaren een nishut kunnen bouwen! We zijn Johan en Maria enorm dankbaar voor deze mogelijkheid. 

Vanaf dat moment ging alles heel snel. De mouwen werden opgestroopt en nog voordat we het beseften konden we aan de slag. Via Huybregts Relou konden we voor een mooie prijs een mooie prijs een nishut kopen als bouwpakket. Op een regenachtige woensdagavond in oktober stonden we een inrit los te halen in Wintelre, om deze stoeptegels vervolgens in de Wagenbroeken te leggen. We hebben bij het grondwerk enorm veel hulp gehad van Chris Stassen. Op 15 november werd de nishut geleverd. De chauffeur werd afgerekend met een doos worstenbroodjes. Shout-out naar transportbedrijf M. den Hollander! Op 24 november lagen alle tegels op de juiste plaats. We konden die dag de eerste spanten rechtop zetten. De maai erop.

Met behulp van steigers van Mark van de Pas konden we de golfplaten bevestigen aan de buitenkant. We besloten de schuur dit jaar al te isoleren. De kachel van Peter Maas zorgde voor een hele aangename temperatuur in de hut. Nog terwijl we aan het isoleren waren begonnen we al stilletjes met de constructie van de loopwagen. Het was inmiddels eind januari. Het bouwen van de loopwagen verliep erg goed. De nishut was echt perfect! 

Op zaterdagochtend konden we dan ook met een trots gevoel onze creatie naar de start van de optocht in het Bollemeppersgat duwen. Het was weer een geweldige optocht met hele mooie creaties. We hebben erg genoten (ook van de reacties van het publiek). We werden bekroond met de 2e prijs (achter de Blaostoeters). De Lollebollen, onze kersverse buren, vierden hun 22-jarige jubleum. Gefeliciteerd!

De optocht van zondag werd helaas afgelast in verband met slecht weer. De optocht in het Narrendonk werd verplaatst naar dinsdag. 

Maandag liepen we de Kempenoptocht. Daar wisten we de 1e prijs in de categorie loopgroepen in de wacht te slepen! Dat hadden we niet durven dromen. Deze prijs dragen we op aan alle mensen die ons hebben geholpen dit jaar. Het maakt ons trots op de Casterse gemeenschap. Het is geweldig hoe hier wordt samengewerkt en op hoeveel helpende handen we hebben kunnen rekenen. Nogmaals: bedankt voor alle hulp.

Op dinsdag in het Narrendonk sleepten we de 2e prijs in de wacht. Al met al hebben we een geweldig jubileumjaar gehad. We hebben een mooie basis kunnen creëren voor de toekomst. Wij hebben alweer zin in volgend jaar!


Geschiedenis

2010 - We komen op stoom

2011 - Vliegende sta(a)rt

2012 - We zien wel waar het schip strandt

2013 - een (h)echte band

2014 - oer gezellig

2015 - dur moet meer pit in

2016 - we smeren um

2017 - terrasje pikken

2018 - crimineel circuit

2019 - bloem-stuk

2020 - Vorst in 't land

Voor foto's en uitslagen: www.tegensputters.nl/geschiedenis

neem ook een kijkje op:

Instagram @Tegensputters Casteren

Facebook @De Tegensputters Casteren

YouTube @Tegensputters Casteren